Elkészült a honlapja...

Amikor elkészül egy honlap, vagy bármilyen webfejlesztés, akkor kevesen gondolnak arra, hogy a kész rendszert ugyanúgy, mint más rendszereket folyamatosan gondozni kell. Ha ez elmarad, akkor sajnos előbb, vagy utóbb beköszönt az összeomlás. Egy jól felépített és bevezetett rendszer egyik pillanatról a másikra a "sötét oldal" áldozatává válhat. Hogy ez mikor következik be, nem lehet tudni. Van rá példa, hogy a honlap több évig problémamentesen üzemel minden karbantartás nélkül is, azután egyszer mindennek vége. Betörnek, spam küldésre használják stb. Számtalan ronda ügyet láttunk már.  

Mások viszont azt felejtik el, hogy a honlapot nem elég elkészíteni. Ahhoz, hogy érdekes és vonzó legyen, tartalmat kell fejleszteni. Ma már nem elgendő "felvarázsolni" egy "plakátot", vagy "szórólapot" cikként a honlapra. Szakszerű, jól felépített írásokat kell publikálni. Az ilyen írás felkelti az érdeklődést és vonzó lesz a tartalom.. 

Ami ma korszerű, az holnap már elavul...

Az informatikai korában közhely, de minden hatalmas léptékben fejlődik. Ami ma korszerű, az holnapra már elavult. Az elavult rendszer (bármilyen jól legyen felépítve) könnyen védtelenné válik külső támadásokkal szemben. Ha bekövetkezik az összeomlás, akkor azt vagy meglehet javítani, vagy a teljes honlapot újra kell építeni. Az, hogy ez utóbbi változat mennyi idő és energia, talán nem kell ecsetelni. Nagyon sok. És ennek megfelelően a költség is jelentős. Ez különösen akkor fájdalmas, ha a honlap jól üzemel, bevonzza a látogatókat és keresik a tartalmat. Ebben az esetben már nemcsak a honlap újraépítése lesz költség, de a kiesett forgalom is jelentős kárt jelent.

Pedig a rendszer és összetevőinek frissítése nem ördöngősség. Kis odafigyeléssel folyamatosan frissen tartható annak minden része. 

Mit lehet tenni?

Alapvetően két lehetősége van. Az egyik, ha nem kíván külön költséget áldozni a biztonságra és a tartalom fejlesztésre, akkor maga végzi el a karbantartási és cikkírási feladatokat. Szívesen segítünk, megtanítjuk a lépéseket. Az esetleges hibák kapcsán felmerülő problémákért azonban nem vállalunk felelősséget. Ezeket a műveleteket mindenki saját felelősségre végzi. A nem szakszerű beavatkozás itt is vezethet összeomláshoz, aminek legrosszabb esetben a honlap újraépítése a következménye. 

A másik lehetőség, hogy megbízást kapunk a karbantartási és tartalomfejlesztési feladatok elvégzésére. Ez is kétféleképpen történhet. Egyedi, egy alkalomra szóló megbízással, vagy havidíjas konstrukcióban. 

Abban az esetben, ha egyedi megbízást kapunk, akkor elvégezzük a feladatot és azt tökéletes állapotban átadjuk. Ez az állapot a következő frissítésig biztosítja a biztonságos üzemelést. Mivel a biztonsági frissítésekre nem nekünk, hanem a rendszer, illetve az egyes beépülők fejlesztőinek van hatása, így előre nem tudjuk megmondani, hogy milyen időközönként szükséges ez a frissítési művelet. 

A havidíjas konstrukcióban Önnek nincs gondja a honlap rendszerének, össztevőinek és tartalmának frissítésével. Mindezeket a feladatokat munkatársaink végzik el. Ebben az esetben honlapját mindig biztonságban, frissen tudhatja. Ekkor teljeskörű garanciát vállalunk az üzemeltetés biztonságáért. Ha támadás érné a honlapot és a teljesen naprakész, friss honlapja ellenére feltörnék a rendszert, akkor azt ingyen helyreállítjuk. 

Így Ön azzal foglalkozhat, amihez igazán ért. Munkája így lesz a leghatékonyabb. 

 

 

Honlap üzemeltetés Átalánydíjas kiegészítő szolgáltatások